Er du på udkig efter en labrador til jagt, schweiss, markprøve eller anden hundesport så er du kommet til rette sted.
Her på siden finder du gode råd du bør læse inden du anskaffer dig en hvalp. Hvalpeplaner for kennel Brown Hunt, finder du under menu punktet hvalpe.
 
 
Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem. Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke har tænkt sig ordentligt om, inden hunden blev anskaffet. En del af ejerne skulle slet ikke have haft hund, og andre skulle have haft en anden – som regel mindre krævende – hunderace. I Dansk Kennel Klub synes vi ikke, at man kan være bekendt at behandle hunde efter ”brug og smid væk” princippet. Vi synes, at hundene fortjener, at vi mennesker tænker os lidt bedre om
 
9 Spørgsmål du bør stille dig selv, inden du anskaffer dig en hund.

 1. Hvor megen tid har jeg hver dag til at motionere/aktivere og pleje min hund?
 2. Hvor megen plads har jeg til min hund?
 3. Hvor mange penge kan jeg afse pr. mdr. til foder, træning, dyrlægebesøg mv.?
 4. Hvilken hund vil jeg fysisk kunne magte at have ?
 5. Hvor meget ved jeg om den hunderace jeg gerne vil have? Kender jeg dens specielle behov?
 6. Har jeg personligt overskud til at tage mig af eventuelle adfærdsproblemer eller sygdomme?
 7. Anskaffer jeg en hund for at "skabe ro" i et uroligt/ustabilt hjem? (Det vil kun gå ud over hunden).
 8. Kan jeg leve med de begrænsninger (fx. ferier) som forpligtigelser overfor en hund giver?
 9. Hvordan kan mine leve forhold ændre sig i de kommende år ? (Tænk på at du skal have hunden i mange år).
   
Køb kun hund af anerkendt opdrætter.
 
Man bør købe hund af en anerkendt opdrætter, som selv har moderen til hvalpene og som har sørget for at vælge avlsdyr med godt temperament og sørget for, at hvalpene er korrekt præget og socialiseret, så de kan omgås både mennesker og andre hunde/dyr. Man skal holde sig langt væk fra hvalpe/hunde, der er importeret fra udlandet med salg for øje, fordi disse hvalpe ofte er vokset op under dybt kritisable forhold, som påvirker hundenes fysik og temperament.
Pas på hundehandlere og private ”kennelklubber” og stil krav til kvaliteten af din opdrætter og kommende hvalp!

 
Kennelklub og stambog

Begreberne ”kennelklub” og ”stambog” ikke er noget, som Dansk Kennel Klub har eneret på. En hvilken som helst forening eller kreativ forretningsmand kan kalde sit firma ”noget med kennelklub”, ligesom enhver kreativ person med en computer kan udskrive en ”stambog”. Navnlig ved racer, hvor der er stor efterspørgsel på hvalpene og derfor ventetid, ser vi, at køberne bliver utålmodige og falder for ”gode tilbud”. Det skaber grobund for et kedeligt marked, som DKK typisk først bliver kontaktet om, når skaden er sket. Dansk Kennel Klub (DKK) og DKK’s specialklubber modtager jævnligt henvendelser fra to kategorier af købere: Nogle har købt hund hos hundehandlere, som ofte for en slik importerer hele kuld hvalpe fra Østeuropa og annoncerer dem i f.eks. Den Blå Avis eller på nettet. Bed din kommende opdrætter om at se hvalpenes og forældredyrenes stamtavle, inden du køber noget.

Undgå hundehandlere

En hundehandler er en person, som opkøber eller overtager hvalpe og hunde med henblik på at sælge hundene videre med fortjeneste. Andre har købt hunde, som er stambogsført i Continental Kennel Club (CKC), som er et privateejet firma – angiveligt i USA, hvor enhver kan rekvirere en ”stambog” på sin hund via Internettet – mod fremsendelse af et gebyr. Det fremgår ikke af CKC’s hjemmeside, hvem der konkret modtager betalingen, ligesom man ikke kan se medlemstal i ”klubben”, oplysninger om bestyrelsesmedlemmer, regnskabsforhold el. lign. Det kan oplyses, at den amerikanske kennel klub (AKC) ikke anerkender stambøger fra CKC.

Baggrunden for henvendelserne er, at køberne har dårlige erfaringer med den hund, de har købt. Den kan f.eks. være syg, atypisk i sit udseende, sky og bange eller have et ukontrollabelt, aggressivt temperament. Samtidig har køberne ofte dårlige erfaringer med sælgerne, som de enten ikke kan træffe eller ikke kan blive enige med. Ejerne føler sig ladt i stikken, når de står med en hund med alvorlige fysiske og/eller psykiske problemer og håber så, at DKK eller DKK’s specialklubber kan hjælpe dem med at ”komme efter” sælgeren. Men det har vi ikke mulighed for, da disse sælgere ikke er tilsluttet DKK. Har man købt hund sådan et sted, må man derfor enten henvende sig til en privat advokat eller til Forbrugerklagenævnet, tlf. 70 13 13 30.
 
De hunde, der er erhvervet hos hundehandlerne, har ofte haft en trist tilværelse, hvor de er fjernet fra moderen, længe før de er 8 uger, hvor de ikke er transporteret korrekt, hvor der ikke foreligger lovpligtige indførelsesdokumenter og hvor de ikke er dyrlægekontrolleret ved indførslen til Danmark. Ofte ”opmagasineres” hvalpene under dårlige forhold og bliver ikke socialiserede, hvilket for mange af de importerede racer er meget væsentligt for at undgå, at de udvikler sig til farlige hunde. Hundene er ikke ID-mærket, så man aner ikke, om en evt. medfølgende stambog har noget at gøre med den konkrete hund eller blot er printet ud hjemme på computeren. Nogle af hundehandlerne er så ”smarte”, at de blot optræder som mellemled. D.v.s. at køberen efterfølgende skal finde ud af, hvem han/hun f.eks. skal henvende sig til f.eks. i Polen eller Ungarn, hvis der er noget galt med hunden, hvilket i praksis oftest viser sig at være umuligt. Nogle af de ”opdrættere”, som registrerer hvalpe i CKC fortæller angiveligt hvalpekøberne, at de bare kan få hunden overført til en DKK stambog. Det er ikke korrekt. DKK overfører ikke CKC hunde til DKK stambog.

Før du køber hund kursus

Især hvis man er førstegangshundeejer bør man deltage i et af DKK's gratis "Før du køber hund kurser", hvor man lærer nogle grundlæggende begreber om hundes adfærd og om forskellige racer/typer af hunde. Alt for mange hundeejere kaster deres kærlighed på hundetyper, som de ikke magter at holde styr på til skade for både hund og omgivelser. Et godt tilbud til alle der overvejer at købe hund!Alt for mange hunde hvert år aflives, fordi deres familier ikke længere kan magte opgaven med at have hunden. En stor del af problemerne opstår, fordi de kommende hundeejere ikke har sat sig ordentligt ind i, hvad det kræver at have en hund. De har heller ikke sat sig ind i, hvilken slags hund, der vil passe til netop deres familie og tilværelse. Det vigtigste ved en hund er nu engang ikke, hvordan den ser ud, men hvordan den er.

Dansk Kennel Klub og Dyrenes Beskyttelse tilbyder "Før du køber hund" kurser. Kurserne henvender sig blandt andet til folk, der aldrig har haft hund før.

De gennemgår noget om:

 • De forskellige hunderacer og deres egenskaber.
 • Hvad bør du tænke på, før du anskaffer en hund.
 • Hvad skal du være opmærksom på, når du køber hund/hvalp.
 • Hvordan finder du den rigtige hund for dig.Valg af opdrætter, kennel samt hvalp/ hund.
 • Hvad skal du være opmærksom på hos opdrætteren.Træning, socialisering og aktivering af hunden.
 • Diverse spørgsmål du måtte have om emnet.
Du kan finde flere oplysninger på www.dkk.dk 
 
Kennel Brown Hunt v/Pernille Lillevang & Tommy Langelund Jakobsen | Floritsvej 12, 8765 Klovborg  | Tlf.: +45 30288003 | pernille@brownhunt.dk