Ideologi

Giv mig sindsro til at acceptere hvad jeg ikke kan ændre,
Mod til at ændre det jeg kan,
Og Visdom til at se forskellen.

Kennel Brown Hunt blev startet i 1995 af Pernille Lillevang. Det var også året, hvor det første kuld hvalpe blev født. Stamtæven i Kennelen var en brun tæve, Avons Tongue-Twister i daglig tale kaldet Luka – en skøn tæve, som jeg nød selskab af i 12 år og som fik 3 dejlige kuld hvalpe.
Jeg beholdt Brown Hunt’s Bissede Bijou fra første kuld i 1995, og Brown Hunt’s Happy end of Luka fra sidste kuld i 1997. Luka var en tæve af super kvalitet, og jeg er meget taknemmelig for at have fået, en så god start i min kennel. Jeg skylder Kennel Avon v/Grete Torsting, en stor TAK.
I 2008 flyttede jeg sammen med Tommy Langelund Jakobsen. Tommy er meget aktiv jæger og hundemenneske. Tommy og jeg er nu fælles om aktiviteterne med hundene og vores lille opdræt.

Pernille er født i vædderens tegn 15. april 1966, og med alle vædderens ildsjæle.  Pernille ejer Dummyshoppen, så ja jeg er gået helt i hundene. Dummyshoppen sælger special udstyr til jagthunde. Tommy er født 11. november 1966, er uddannet landbrugsmaskinemekaniker og maskintekniker og arbejder hos Metso A/S. Tommy er passioneret jæger, og så er han den der kan “trylle”, og hermed mener jeg fremstille alt mulig praktisk, blot han har en æske tændstikker, en rulle sejlgarn, og en god plan 🙂

Pernille, fik sin første Labrador i 1987, en skøn sort tæve der kunne ALT – hun blev købt hos kennel Avon og hun hed Avons Lucy Locket til daglig kaldet Mahlou. Hun har altid været mit mål i avlen og hun startede mit opdræt, da jeg mistede hende. Jeg MÅTTE have en magen til. Så jeg parrede Luka – halvsøsteren til Mahlou og var utrolig heldig at ramme en god hanhund første gang, nemlig DKCH Romlunds Philiph !

Tommy fik sin første labrador i 1994. Det var en fantastisk sort hanhund der både vandt Unghundemesterskab og blev Brugs- og jagtchampion – han hed Bjerregaards Spinner og han er i dag tip oldefar til Brown Hunt’s Ketchup. I 1995 fik jeg kennelmærket Brown Hunt og i dag er vores store lidenskab Jagt og markprøvearbejdet, samt opdrættet af labrador, så det går vores ledige stunder med året rundt. I efteråret står alle ledige weekender på jagt og apporteringsarbejde, med hundene, en skøn tid blandt hundevenner og jægere med masser af gode grin og hyggelige stunder.

Nu skriver vi 2021, og der er løbet meget vand i åen siden vores spæde start i 1995. Vi avler nu labrador af jagtlinier, ikke nødvendigvis kun engelske eller irske linier, idet at vi mener at de fantastiske engelske og irske importer, må kunne noget i anden generation også 🙂 For os vil målet altid være at opdrætte en god jagthund, let dresserbar og samarbejdsvillig, vilje stærk, eminent vildt finder, sund og velbygget, med labradorens adelsmærke et bund solidt temperament. Hvis ikke den besidder disse egenskaber, er det ikke en rigtig labrador.

Kennel Brown Hunt, er rundet de 26 år og det kan naturligvis mærkes på erfaring, solide avlslinier og dygtige hvalpekøbere. Der kommer hele tiden rigtig mange flotte resultater i hus – det er jeg mine dejlige og dygtige hvalpekøbere dybt taknemmelig for. Jeg har knoklet for at nå det niveau hundene befinder sig på i dag, og uden hjælp fra dygtige og aktive hvalpekøbere, ville det aldrig være lykkedes…….

Jeg har selv været meget aktiv med sporarbejde –  men de seneste år har jeg ikke gået så meget spor. Jeg mistede lysten og markprøve arbejdet blev mere spændende for mig i takt med at jeg fik bedre og bedre hunde til netop dette.

Meeeeen måske er 2021 året hvor jeg starter op igen…  det bliver nemlig også året hvor der igen flytter en brun labrador ind hos kennel Brown Hunt 🙂

Siden 1995 er det blevet til mange flotte resultater, og jeg vil her blot nævne et par stykker af dem vi er særligt stolte af at have opdrættet. Vi har 2 gange vundet Vildtspor Unghundemesterskabet (2006 og 2011), Vi har vundet ærespræmie for opdrætsklasse på udstilling, det er i skrivende stund blevet til 30 vildtspor Champions, der til sammen bærer 86 sportitler. Ingen anden opdrætter har vundet så mange sportitler i Dansk Retriever Klub nogensinde, det er vi meget stolte af.
Vi har i 2016 for første gang haft en hund der har vundet Unghundemesterskab på Markprøve, idet Nana Hingelberg og Brown Hunt’s Remix vandt det Norske Unghundemesterskab 2016. I 2011 var Karin Faurholm og Brown Hunt’s Drummer placeret ved markprøve Unghundemesterskabet i Danmark, Brown Hunt’s Drummer blev 2.vinder. Vi har 4 gange tidligere haft Brown Hunt’ere med i finalen på dette mesterskab.
I 2018 vandt Helle Stockfisch og Brown Hunt’s Spica det Norske Mesterskab og Andreas Artmann og Brown Hunt’s Cenzo blev Dansk Testmester i RJK.
Henritte Vincent og Brown Hunt’s Kiwi har vundet DM i vildtspor og også blevet 2. vinder.
Fire gange har vi vundet Eliteschweissprøven. To gange har Brown Hunt’ere været placeret blandt de 4. bedste ved Nordisk Mesterskab i Vildtspor. to gange har Margit Hansen og Brown Hunt’s Zaxo vundet E-klassen til DM. 2 gange har en Brown Hunt’er været nr. 2 ved Eliteturneringen i DCH. En gang har vi vundet jyskmesterskab i DCH og flere klubmesterskaber i DCH er det også blevet til. Flere Brown Hunt’ere bærer lydighedstitler og det er også blevet til et par Rally titler, hjemmeværnskårede hunde og en redningshund.

Mine kæpheste i avlen er fortsat sundhed og egenskaber, og så skal de helst ligne en labrador – Tjooo det er ikke let at forsøge at forene alle 3 ting, men jeg tror stadig på at det er vejen frem – det gør det ikke lettere at sætte sig mellem to stole, men der er nok af opdrættere i Danmark der avler Champions, ved at satse på enten eksteriør- eller brugsegenskaber, men jeg har altid ønsket det hele hos en labrador, og for mig er det den mest rigtige !
En Brown Hunt’er vil stadig først og fremmest være en mentalt stabil og sund jagthund, men at nogle af dem, også klarer sig godt på prøver, er en ekstra sidegevinst, som glæder os meget – tak til mine hvalpekøbere fordi I viser hundens egenskaber.
Labrador Retrievere.
Labradoren er en af de i alt 6 retrieverracer. En Labrador er en jagthund. En jagthund der kendes som en humørfyldt og arbejdsglad hund, med en kort, stærk og kompakt krop, en pels med tyk underuld, blanke dækhår og en tyk “odderhale”. Hovedet skal på en gang udtrykke blidhed og et “hva’ ska’ vi nu lave”.
En Labrador er en Jagthund, men også en meget alsidig hund, som anvendes til mange forskellige formål både professionelt (både som narko-, bombe-, schweiss-, service- og førerhund) og til hobby (jagt, markprøver, lydighed, udstilling). Dette er en af årsagerne til, at det er en af de populæreste hunderacer i Danmark, og deri ligger en stor forpligtigelse for opdrættere, til at værne om den kvalitet, der har gjort racen så populær.

Kennel Brown Hunt – prægning og socialisering !
Som opdrætter af Labrador lægger jeg stor vægt på at mine hvalpe er korrekt præget og socialiseret, – d.v.s. at de har haft rigelig kontakt med mennesker/børn, andre hunde, andre dyr og at de er fortrolige med at køre i bil. Derfor vokser mine hvalpe op inde i huset sammen med os og de øvrige hunde. Hvalpene oplever således alt hvad der er normalt i en almindelig familie; lige fra støvsugeren og græsslåmaskinen, madlavning og hygge i køkkenet, GLS der leverer pakker, alle vores forskellige kursister der dagligt kigger til dem. De lærer også at man ikke må bide i sko eller ledninger, at de skal besørge ude og så har de hele vores store gamle have at tumle i fra de er klar til at tumle ud!
Da vi bor laaaaaangt ude på landet, så er gademiljø noget vi lytter til på en lyd CD, sammen med fyrværkeri, skud, tordenvejr osv. Det er naturligvis ikke det samme som at opleve disse lyde live – så I skal regne med at skulle træne disse ting med hvalpene fremad rettet.
Hos kennel Brown Hunt bruger vi Bio-sensor program på hvalpene. Det er en super god måde at sikre at alle hvalpe dagligt er i hænder og samtidigt at lære dem at håndtere stress i små portioner. Bio-sensor programmet er nogle små berøringer og øvelser og de laves fra det 3. leve døgn til 16. leve døgn. Det er naturligvis nogle amerikanere der har udviklet programmet og jeg kan naturligvis ikke bevise at de bliver bedre til at håndterer stress – men det skader dem i alle tilfælde ikke 🙂
Alle hvalpene bliver præsenteret for rigtig mange af hverdagens udfordringer. I deres hvalpegård har de forskellige forhindringer og “speciallegetøj”, der både kan trækkes, slæbes, ruskes og meget af det har en lyd når det trækkes eller slæbes. Det er alt sammen en del af deres miljø- og socialiseringstræning.

Hvalpene motiveres med små søgeopgaver fra 4 ugers alderen – det kan for eksempel være at søge efter “guffer” i en busk eller et aflagt juletræ. Det kan også være et aktivitetslegetøj hvor de skal forsøge at få godbidder ud af det, ved at trille det rundt. Altså lidt hjernegymnastik kombineret med godbidder. En sund beskæftigelse hvor både hovedet og benene motioneres, og koncentrationen trænes. Samtidigt lærer hvalpene i en tidlig alder, at anvende deres sanser og at det belønnes.
Når hvalpene er 6 uger gamle så øger vi læringen. Vi giver dem forskellige forhindringer som de skal tænke sig ud eller ind i, igen med godbidder som belønning.
Det er også her at vi starter med at lære dem de første spæde øvelser i kontakt, ro og impulskontrol. Det er sjovt at træne hvalpene i disse færdigheder og jeg nyder at se dem udvikle sig.
Gennem disse små øvelser kan vi også se hvilke hvalpe der er stærke og kræver en erfaren hundefører og hvilke hvalpe der er mere omgængelige. Men når vi vælger hvalpene ud så er det altid et øjebliks billede af hvordan hvalpen er lige nu. Du skal forme den til den hund du ønsker dig.
Min mand Tommy siger det så fint når han siger man får den hund man har fortjent!
Og det er der meget sandhed i. Den tid og den energi man lægger i hvalpen fra dag 1 – kommer ti foldigt igen resten af hundens liv. De første 2 år er hårde men så giver alt træningen pote og hunden er en fornøjelse at have omkring sig.

Alle hvalpe har været med på tur i bil. De har været med i skoven og ved stranden og hvis vejret og årstiden tillader det, har de haft mulighed for at svømme i skovsø og i det rigtige hav, sammen med deres moder. Dette for at vurdere hvalpenes naturlige vand-passion, og en fordel for de kommende jagthunde, der skal apportere både på land og i vand. Det er samtidigt en god miljøoplevelse for hvalpene. De kører sammen i bil, og oplever sammen den store skov og strand. Udviklende for dem; men også trygt for mor er der, og ofte også en moster, mormor eller halvsøster eller en af vores søde hanhunde, følger dem på turen !
For at have et minimum af kontrol med et kuld hvalpe – så har vi fra de er ganske små, lært dem et fløjte signal. Så de kommer når vi kalder på dem og de får altid en belønning når de kommer susende. Dette er en stor fordel for jer når I overtager hvalpen. Vi har lært den et hjemkalds signal og det skal I blot vedligeholde at træne.

Hvalpene omgås husets øvrige hunde, fra det tidspunkt, hvor deres mor tillader at de stikker deres nysgerrige snuder ned i fødekassen. Således oplever hvalpene andre hunde af forskellig alder, køn og ikke mindst rang. Rangorden og det at kunne indordne sig i en flok, er en vigtig social lære for en hvalp. Hvalpene prøver alle at overskride en grænse hos en voksen hund og blive irettesat, så når de forlader huset her, har de alle lært signaler og underkastelse, og det giver mod på livet at kende sine grænser, og forstå hvornår der skal bruges “dæmpende signaler”.
Hos os vælger man først sin hvalp, når denne er 7 uger gammel og i samråd med os! De store kuld kan vi finde på at Hvalpeteste, men testen er et øjebliksbillede som viser hvalpens nuværende udvikling og sociale rang, noget vil ændre sig alt efter hvilket miljø hvalpen vokser op i, andet vil forblive næsten urørt livet igennem. Jeg har efterhånden så stor erfaring i de linjer jeg opdrætter og erfaring i at vurderer hvalpene at jeg ved hvilken hvalp der “kravler i høje træer og smider med store sten” og hvilken hvalp der er mere blid og fornuftig.
Det er for mig vigtigt at hvalpen vælges i forhold til anvendelse og i forhold til hvilken person den skal bo hos. Jeg vejleder altid gerne i forhold til valg af køn, da det ikke er uvæsenligt i forhold til opdragelse.

Avlsmålene
Mine avlsmål er at opdrætte en mentaltstabil, god jagthund, sund og racetypisk – nævnt i prioriteret rækkefølge.
En Labradorhvalp fra Kennel Brown Hunt, har derfor forældre der har opnået præmiering på markprøve, schweiss og anvendes på jagt, og så har den mindst opnået et “Good” på udstilling . Dette er din garanti for at få en hund med de rette anlæg og instinkter.
Alle avlstæver lader sig parre naturligt og de føder deres hvalpe under min overvågning, i vores hvalperum. Men de får så vidt muligt ingen hjælp – de skal selvstændigt vise, at de har de rette instinkter, til at føde, passe og forsvare deres hvalpe. Dette er stærkt arveligt og derfor er det et vigtigt kriterium i udvælgelsen af kommende avlstæver. Hvis en tæve fejler i dette trin i avlsarbejdet, så bliver hun kasseret som avlstæve. For mig er det lige så forkert at avle på en tæve, der ikke vil lade sig parre, skal have hjælp under fødslen, eller ikke vil passe sine hvalpe, som at anvende en hund med dårlige egenskaber eller HD/AD. Hanner skal ligeledes parre tæven selvstændigt, uden unødig indblanding.
Når det så er sagt, så kan der ALTID være en grå zone i dette. Nogle tæver er svære at parre første gang fordi de er unge og uerfarende, der kan være stor størrelses forskel på han og tæve så de ikke kan lykkes, eller en af dem kan have en skade der gør at vi insiminerer. Hunde avl er aldrig sort/hvid 🙂

Alle instinkterne fra tæven videregives til hvalpene, så en avlstæve skal være “instinkt-stærk”, det skal ikke være en gennemsnits tæve – det skal være en tæve der virkelig har noget at bidrage med til racen. Hun skal være stabil på temperamentet, og alene med blikket skal hun kunne holde resten af husets hunde, på stor afstand af hvalperummet.
Hun skal selvstændigt føde sine hvalpe. Selv presse hvalpen ud, åbne fosterhinden, selv bide navlestrengen over og selv slikke hvalpene rene. Hun skal holde fødekassen ren i de første 3 uger, til hvalpene begynder at spise fast føde. Selv ved den tid, ser man tæver der fortsætter med at “rydde op” når hvalpen besørger. Det kan altid ses i hvalpekassens tæpper, om tæven er dygtig til at holde sine hvalpe rene, for så er kassen ren – helt ren og hvalpene er helt rene over alt på kroppen 🙂
Alt hvad tæven foretager sig i de 8 uger hun har hvalpene hos sig, er af stor betydning for hvalpenes mentale og sociale udvikling. De kopierer hende i alle henseender og lærer af hende – derfor bør man blande sig, så lidt som muligt i tævens dispositioner. Hvis tæven er af god kvalitet med de rette instinkter, så er det helt unødvendigt at blande sig i hendes omgang med hvalpene 🙂

Alle mine hunde er undersøgt og fri for arvelige lidelser. Det betyder ikke at din hund ikke kan blive syg, men det betyder at jeg har lavet et stort forarbejde, for at avle på så sunde hunde som muligt, og dermed sikre at din hund forhåbentlig er sund og rask.
Alle avlstæver jeg anvender er HD fri i mere end 7 generationer bagud og har et HD indeks på over 100 % og de er AD fri i mindst 4 generationer bagud, og jeg stiller lige så store krav til de avlshanner, jeg parre mine tæver med.
Det at være fertil er stærkt arveligt – så alle mine tæver lader sig parre frivilligt, men det er ikke alle tæver der gør det første gang de skal parres. Hvis tæven ikke er tryg ved hanne eller på anden vis bøvler med parringen så inseminerer jeg. Det har jeg gjort med flere tæver – både egne og tæver der er kommet til parring med mine hanner. Når de så har haft deres første kuld så lader de sig parre helt naturligt efterfølgende. Jeg anvender ikke tæver der ikke vil lade sig parre – forstået på den måde at den skal lade sig parre naturligt efter første kuld hvalpe.
Tæverne føder selv (overvåget men de klare fødslen selv) og de passer deres hvalpe selv. Disse tre ting skal efter min mening være i orden, da det viderer gives til næste generation. Svigter en tæve i et af disse tre led – så anvender jeg den ikke i avl længere. Hannerne skal også kunne parre selv – jeg anvender dog inseminering, når afstandene er for store eller ufremkommelige smil – men så ved jeg at hannen kan parre naturligt.

Der er i Danmark kun restriktioner på øjenlidelsen PRA hos Labrador. Det betyder at du må anvende hunde med Hofteledsdysplasi (HD) eller Albueledsartrose (AD), i avl. Labrador er den næststørste race i Danmark og avls materialet er stort, og derfor ER det muligt at finde sunde avlsdyr, og kun anvende disse.
Desværre avler ikke alle, kun i kærlighed til racen og for at bevarer racen, nogen avler desværre også med profit for øje. Netop dette er desværre meget udbredt blandt de brune labrador – og derfor skal man kigge sig godt for, hvis man er på udkig efter en brun. Der er mange sunde Labrador i Danmark, så der er ingen grund til at avle på de syge, hvilket man skal holde sig for øje, når man køber en hvalp.
Ingen har brug for en Champion dit eller dat – hvis den ikke kan gå på sine ben, når den er fire år – så køb hvalp efter sunde forældredyr og sæt dig ind i valget af hund FØR du køber en hvalp.
Jeg har en af de bedste HD/AA statistikker i Danmark, men det betyder ikke at jeg kun laver raske hunde, det betyder at jeg gør mit bedste for at lave raske hunde. For det meste lykkes det – og blandt de som har været diagnosticeret med HD eller AA er der kun 5 ud af p.t. 280 Brown Hunt’ere der er blevet aflivet – de øvrige går på deres ben i stedet for på deres røntgenbilleder, noget jeg glæder mig over hver dag ! Et er at være klinisk syg – noget helt andet er at være fysisk syg.

Hvalpekøb
Da jeg har gjort mig meget umage med at opdrætte en rigtig Labrador – gør jeg mig naturligvis også meget umage med at vælge mine hvalpekøbere. Jeg ser helst at det er aktive mennesker der forstår værdien i at træne deres Labrador i Dansk Retriever Klub. Dermed ikke sagt at jeg ikke sælger en familiehund ind imellem, men de aktive hvalpekøbere står naturligvis forrest i køen og en Brown Hunt’er er avlet med et stort selvværd, og dermed har den visse forventninger til livet. En Brown Hunt’er VIL aktivereres og stimuleres, og sådan et liv ønsker jeg for alle mine hvalpe. At købe en hund er et stort ansvar, så tænk dig godt om og vælg din opdrætter med omhu, kig kritisk på forældredyrene, kig kritisk på hvalpenes omgivelser og deres adfærd. Forlang at se stambog og sundhedsattester på hvalpenes forældre. Køb aldrig hvalp efter en tæve der er sky og usikre – hun præger hvalpene i 8 uger, og tro mig de arver hendes adfærd.

Forventningsafstemning.
Når jeg vurderer en potentiel hvalpekøber, så kigger jeg på hvad I kan tilbyde en lille hvalp, og senere en voksen hund. Jeg forventer forståelse for hundens behov for aktivering, og at der er et mål med anskaffelse af hvalpen. Det første år med hvalpen er hårdt arbejde og det er her at grundstenen lægges, til en velfungerende og harmonisk hund. Jeg forventer at I er indstillet på at bidrage med tid og ressourcer i dette arbejde.
Jeg bruger det meste af min fritid på at træne hunde. Jeg laver træningstilbud til mine hvalpekøbere, og rigtig mange kører fra den ene ende af landet til den anden, for at træne med os – det er hyggeligt og det er lærerigt. Så nok stiller jeg krav om aktivering af hunden – men jeg hjælper dig godt på vej. Jeg afholder som regel træningsseminarer nogle weekender om året, og med instruktører ude fra som inspiration til den daglige træning.
Vi er en aktiv kennel – ikke så aktiv på produktion af hvalpe – men aktivt engageret i vores hvalpekøbere, og i fremtiden for vores hvalpe. Det er en del af pakken når du vælger at købe hvalp hos os.

Hvalpepakke
Jeg melder alle mine hvalpekøbere ind i Dansk Retriever Klub, som er Labradorens klub i Danmark. Det betyder at du får et halvt års prøvemedlemskab af DRK. Det er her du kan finde oplysninger om alt vedrørende en Labrador – kig evt. på www.labrador-retriever.dk
Der ud over modtager alle mine hvalpekøbere en hvalpepakke når de henter hvalpen. Hvalpepakken består af foder, en rejsevandskål, en kanvas- og en skind dummy, en line, en fløjte, en hvalpemappe med gode råd og foderplan, en DKK stambog og en sundhedsattest fra dyrlægen, samt lidt lækkert til hvalpen at tygge på.
En god Labrador har ingen farve….
Ja – og hvad mener jeg så med det? Jo, det har en hel del med brune labrador at gøre. I de senere år er der gået en del mode i de brune labber, og det betyder at rigtig mange mennesker ønsker sig en brun labrador – måske fordi der ikke er så mange af dem som af de sorte og gule eller fordi man har forelsket sig i denne farve. Jeg finder det en anelse uetisk at vælge en hvalp i et kuld ud fra farven. En labrador skal være mindst 12 års glæde og fornøjelse og den skal passe til dig og dine behov for hund – og tager man alt det i betragtning, så burde farven være noget meget sekundært.
Ønsker man sig en god jagthund, så hjælper det jo ikke at hunden er brun, hvis den ikke vil gå på jagt. Er man en lidt barsk personlighed, så hjælper det jo heller ikke at man får den blideste hvalp i et kuld, blot fordi den er meget brun. Jeg håber at du forstår pointen i ovennævnte, for jeg avler og sælger jagthunde – ikke Labrador i bestemte farver, og ønsker du kun en hund i en bestemt farve, skal du kigge hos en anden kennel end min.
Ja når du køber en hvalp hos mig så “hænger du på mig” de næste mange år. Jeg er hele tiden i dialog med mine hvalpekøbere, dels for at sikre, at I får den bedste start – men bestemt også for at følge “mit” opdræt og der igennem finde ud af hvad der skal forbedres, og hvad der er rigtig godt.
Hos Kennel Brown Hunt anvendes Dansk kennel Klubs købekontrakt. Endvidere medfølger der en hvalpe pakke med foder m.m., en hvalpemappe som er en slags “manual” til en god start med hvalpen, men også med en oversigt over hvalpens aner med billeder samt gode links til køb af udstyr m.m., en sundhedsattest, en DKK-stambog og natuligvis den på poter.
I nogle kuld er der flere af hvalpene som sælges til det geografiske nabolag og dem tilbyder jeg naturligvis hvalpetræning, og det er naturligvis gratis !
En afsluttende bemærkning….
Ovenstående aktiviteter kan virke overvældende, men de hjælper mig til, at vurdere kvaliteten af hvalpene som jagt- og familie hunde. Det betyder at du om ca. 12 år vender tilbage til mig, for at få en lige så dejlig Labrador, som den jeg kan sende dig hjem med i dag. HUSK en hund er 12 års glæde og fornøjelse og skal passe til præcis dig og dine ønsker så undlad at indgå for mange kompromiser på dit ønske – specielt hvis du køber